Äitiysfysioterapeutti auttaa raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Äitiysfysioterapeutti auttaa raskausaikana ja synnytyksen jälkeen


Äitiysfysioterapiaan tyypillisimmillään kuuluu raskausaikaan ja synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyvät vaivat ja kysymykset. Raskausaikana fysioterapiaan voi tulla heti alussa tai myöhemmissä vaiheissa tarpeen mukaan. Synnytyksen jälkeinen aika on raskausaikaan verrattuna paljon liukuvampi käsite. Synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapiaan voi tulla hyvin pian synnytyksen jälkeen tai synnytyksestä voi olla kulunut jo vuosia.


Suomen äitiysfysioterapeuttien* sivustolla on ammattialaa kuvattu tiivistetysti näin:
Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut

o    Raskausajan liikuntaan ja harjoitteluun
o    Synnytykseen valmistautumiseen
o    Synnytyksestä palautumiseen
o    Suorien vatsalihasten erkauman kuntoutukseen
o    Äidin ergonomiaan vauva- ja pikkulapsiaikana
o    Kivun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen
o    Sektio- ja episiotomia-arpien hoitoon

Raskausaikana vastaanotolla yleisiä aiheita ovat liitoskivut, alaselän kipu ja virtsankarkailu. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla jotain vaivaa tullessasi äitiysfysioterapiaan. Hyvin usein äitiysfysioterapiasta haetaan ohjeita liikunnan harrastamiseen eri kolmanneksilla ja halutaan vastauksia esimerkiksi siihen, miten keskivartaloa voi harjoittaa raskausaikana. Lantionpohjan hyvinvointi on tärkeä osa raskausaikaa, ja sekin kannattaa huomioida jo raskausaikana toimintahäiriöitä ennaltaehkäisevästi. Viimeisellä kolmanneksella ajatukset alkavat usein kääntyä jo tulevaan synnytykseen ja käymmekin silloin läpi mm. lantiota avaavia ja rentouttavia harjoitteita hengitystä unohtamatta.


Synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapia-asiakasta usein kiinnostaa lantionpohjan ja vatsanseinämän palautuminen. Usein halutaan tarkistaa, onko erkaumaa. Äitiysfysioterapiassa pyritään kuitenkin katsomaan tilannetta paljon kokonaisvaltaisemmin. Se miten kehosi palautuu synnytyksestä, on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttaa monet seikat, kuten unen laatu, raskausajan kulku, synnytys ja psyykkinen hyvinvointi vain muutamia mainitakseni. Fysioterapeutin ohjaamien keskivartaloa kuntouttavien ja palautumista tukevien harjoitteiden valinnassa tuleekin ottaa huomioon äidin voimavarat harjoitteiden toteuttamiseen. Joskus rauhalliset rentoutusharjoitteet voivat olla paras tapa tukea tuoreen äidin synnytyksestä palautumista, kun taas toisinaan lähdetään jo suunnittelemaan tulevia juoksulenkkejä.


Keskivartalon ja lantionpohjan palautuneisuutta tutkitaan vastaanotolla sisätutkimuksella (vapaaehtoinen), vatsanseinämän palpaatiolla, kuvantavalla ultraäänitutkimuksella tai elektromyografialla. Tutkimiseen käytettävät menetelmät mietitään yhdessä asiakkaan kanssa tilanteen ja toiveiden mukaan. Lisäksi saatetaan arvioida mahdollisten arpien kuntoa havainnoimalla ja tunnustelemalla. Tutkimus saattaa sisältää myös kehon liikkeiden analysointia ja havainnointia mikä voi olla tuttua joillekin tuki- ja liikuntaelinten fysioterapiasta. Näillä keinoilla saadaan paljon informaatiota vatsalihaksista, erkaumasta ja lantionpohjasta.


Synnytyksen jälkeen kuten raskausaikanakin nousee usein esiin kysymykset liikunnan harrastamisesta. Milloin voin aloittaa juoksun? Saanko jo pelata lentopalloa? Kannattaa muistaa, että liikunta on aina suositeltavaa, mutta synnytyksen jälkeen siihen kannattaa palata maltillisesti. Se milloin kukin on valmis hyppyjä sisältävän liikuntalajin harrastamiseen, on yksilöllistä. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että kehoa tulee valmistaa hyppyihin ennen kuin palaat lajin pariin täysipainoisesti. Tässä äitiysfysioterapeutti on oikea henkilö suunnittelemaan kanssasi liikuntaan palaamista.


Avun raskausajan kipuihin ja kolotuksiin, ja synnytyksestä palautumiseen - liikuntaohjeita unohtamatta- saat äitiysfysioterapiasta!

Laura  Ukonmaanaho
Fysioterapeutti (AMK)
Äitiysfysioterapeutti
Lantionpohjan fysioterapeutti
*www.aitiysfysioterapia.fi