Liikkeellä helpotusta niska-hartiajumiin ja selkäkipuun?

Liikkeellä helpotusta niska-hartiajumiin ja selkäkipuun?

Jälleen kerran asiakas totesi, että niska- hartiakivut loppuivat kuntosaliharjoittelun myötä. Toinen asiakas totesi päänsärkyjen loppuneen istumista tauottamalla ja mieluisaa liikuntaa lisäämällä. Moni asiakas on kertonut selkä- tai niska-hartiaseudun kipujen pysyvän kurissa säännöllisellä liikunnan harrastamisella tai niska-hartiaseudun tai selän kipujen loppuneen liikuntaa lisäämällä. Usein asiakas kertoo itsekin liikunnan helpottavan oiretta, mutta liikunta ei silti välttämättä ole säännöllisenä osana arkea. Asiakas ei aina tunnista säännöllisen liikunnan ja kivun vähenemisen yhteyttä. Usein näillä asiakkailla työ on pääosin istumista, jolloin arki ei vaadi fyysistä kuormitusta. Usein nämä asiakkaat tulevatkin hierontaan oiretta lievittämään. 


Kaikki kivut eivät häviä mitä tahansa liikuntaa lisäämällä. Jos kuitenkin seuraavat piirteet sopivat oireeseesi, mieluisan liikunnan lisääminen voi helpottaa oirettasi. 

  • Niska- hartiaseutu tai selkä voi tuntua jäykältä, mutta kipu ei esitä liikkumista tai liikkeitä. 
  • Oire ei aiheuta säteilevää kipua ylä- tai alaraajaan. 
  • Arjen toiminnot eivät esty kivun vuoksi, mutta ne voivat tuntua epämiellyttävältä. 
  • Kipu on luonteeltaan jomottavaa ja kivun paikka voi vaihdella. Kipu ei ole sietämätöntä, mutta voi olla häiritsevää jomotusta. 
  • Paikoillaan olo lisää oiretta ja liikkuminen helpottaa jomotusta tai kireyden tunnetta. 
  • Päänsärky, tai selän tai niska-hartiaseudun väsyminen tai jomotus voi pahentua iltaa kohden. 

Mikäli vaivaasi liittyy edellä mainittuja oireita, kokeile seuraavia vinkkejä: 

  • Varmista, että arjessa on riittävästi mieluisaa liikuntaa istumisen vastapainoksi. Mikä olisi sinulle mieluisin tapa liikkua? 
  • Tauota istumista.
  • Tee tarvittaessa taukojumppaa, jossa saat lihakset kevyesti töihin. 
  • Tee taukojumppaa helpommaksi varaamalla esimerkiksi kuminauha työhuoneeseen tai kotona näkösälle. 

Aina ei tarvita tiettyä harjoitusohjelmaa tai  harjoitteita. Joskus pelkkä arkiaktiivisuuden ja mieluisan liikunnan lisääminen arkeen voi vähentää päänsärkyä, niska-hartiaseudun kipua ja selkäkipua. 

Mikäli liikunnan lisääminen ei helpota oiretta, koet liikkumisen hankalaksi kipujen vuoksi tai arvelet syyn olevan jossain muualla kuin vähäisessä liikunnassa, fysioterapeutti tutkii ja arvioi juuri sinun tilanteeseen vaikuttavat tekijät ja arvioi sopivat keinot kivun vähentämiseen. 

Annamari Holma

Fysioterapeutti